Tájékoztatás a Műtéti Ellátásról

2018.11.01

Rendelőnkben lágyszervi műtéteket végzünk: ivartalanítás, daganat eltávolítás, sérv rekonstrukció, kisebb szemészeti műtétek, fogászati beavatkozások, fülészeti műtétek.

A műtétek altatásban történnek, amely beavatkozásoknak - hasonlóan az embergyógyászatban megszokotthoz - előzetes kivizsgálási igénye van.

Telefonon előzetes betegvizsgálat nélkül nem tudunk műtéti időpontot adni, csak abban az esetben, ha azt egy korábbi vizsgálat alkalmával már megbeszélték az egyik állatorvosunkkal.

Műtéteket hétköznapokon (hétfő, kedd, szerda, péntek) végzünk 12 és 15 óra között. A műtétre a betegnek éhgyomorra kell érkeznie, ez azt jelenti, hogy előző este még vacsorázhat a páciens, utána szilárd eleséget nem kaphat, a műtéti nap reggelétől (7-8 óra) már nem is ihat.

Miért szükséges a kivizsgálás?

  • Az általános fizikiális betegvizsgálat az egyébként "rutinnak" tűnő ivartalanítás esetében is fontos, mert jelen lehet pl. emlődaganat, lágyéksérv vagy rejtett here, amelyet a tulajdonos nem feltétlen ismer fel.
  • Nincs olyan, hogy "rutin" műtét, minden sebészi beavatkozás rendkívüli alaposságot és odafigyelést igényel.

• Az orvos javaslatot adhat esetleges további vizsgálatokra:

o vérvizsgálat: szívféreg szűrés, vérkép elemzés, szervfunkciók ellenőrzése

o mellkas röntgen: pl. légcsőszűkület vagy egy esetlegesen felmerülő onkológiai 

                               kivizsgálás részeként

o szív ultrahang: hallgatózásos vizsgálat során felmerülő szívbetegségek 

                           diagnosztizálása, rejtett szívbetegségek felderítése

o hasi ultrahang: pl. onkológiai kivizsgálás részeként

o ezen vizsgálati javaslatokat a tulajdonosnak az orvossal kell megbeszélnie  személyesen

o az állat tulajdonosa dönti le, hogy az állatorvos által felajánlott további vizsgálatokat igénybe szeretné -e venni, a továbbiakat az orvossal beszél meg (elutasításuk esetén a kórlapon és az altatási beleegyező nyilatkozaton ez feltüntetésre kerül)

  • A kivizsgálás az altatási kockázat felmérését és annak minimalizálását szolgálja!

A műtét menete:

1. Műtét előtt megmérjük az állat testtömegét, ellenőrizzük a testhőmérsékletét, megtörténik a mellkas hallgatózásos és a has tapintásos vizsgálata.

2. Amennyiben kutya a páciensünk, és időpontra érkezett a műtétre, a tulajdonos el tudja dönteni, szeretne-e a kedvencével maradni az altatás megkezdéséig.

3. Első lépésként vénakanült helyezünk az állat egyik elülső végtagjába, amelyen keresztül (intravénásan) gyógyszeresen előkészítjük (premedikáljuk) az állatot az altatásra (nyugtatás, fájdalomcsillapítás), majd megkezdjük az altatást (indukáljuk). Ezen készítmények beadása pár percet vesz igénybe, az utolsó gyógyszer applikálásakor az állat oldalára fekszik és felületes altatás állapotába kerül. Itt lezárul a gazdi esetleges segítségnyújtása, a műtét után telefonon tájékoztatjuk, mikor lehet jönni a páciensért. Ebben a stádiumban helyezhető a légcsőbe a légcsőtubus, mely a műtét alatt biztosítja a szabad légútat. Az altatás isofluran és oxigén gázkeverék áramoltatása mellett zajlik.

4. Műtét nehézségétől függően a beavatkozásokat egy vagy két állatorvos végzi asszisztencia biztosításával.

Fájdalomcsillapítást a műtét alatt folyamatosan biztosítjuk, majd a műtétet követően hosszú hatású készítménnyel nyújtjuk el (24h), szükség esetén a további napokon ismételjük.

Anesztézia biztonságossá tétele:

  • Minden altatással történő beavatkozás során, törekszünk az altatott állat biztonságos anesztéziájára
  • Szabad légút biztosítása, altatógáz használata
  • Szervi funkciók (szívverés, szaturáció, testhőmérséklet monitorizált ellenőrzése)
  • Aneszteziológus munkatárs folyamatos jelenléte (szívverésszám, légzésszám, nyálkahártya színe, kapilláris telődése, pupilla tágassága, helyzete, testhőmérséklet monitorizálása
  • Melegítőpárna használata, hőmérséklet monitorozása az altatás és ébredés fázisaiban
  • Egyedre szabott infúziós terápia, infúziós pumpa adagolásával,, testhőmérsékleti igény szerint infúziómelegítővel. 

Minden állat másképpen reagál az altatásra, ébredésre (fokozott izgatottság, félelem, kifejezett nyugodtság), mely síró, nyüszítő hangok kíséretével járhatnak. Ébredő állataink mellett folyamatos asszisztensi jelenlét van a tulajdonos megérkezéséig.

Maximálisan törekszünk a kihasználható fájdalomcsillapítás biztosítására.

Jó egészséget kívánunk, minden kis kedvencnek és Gazdiának:

Tüskevár Állatorvosi Rendelő Csapata